torsdag 1 maj 2014

Nya hyss av Emil i Lönneberga

Titel: Nya hyss av Emil i Lönneberga
Författare: Astrid Lindgren
Antal sidor: 128
Utgivningsår: 1966

Handling: Smålandspojken Emil är alltid i farten med nya hyss. Han häller paltsmet över sin pappa och skaffar en ny häst (utan att betala en krona) på Vimmerby marknad. Vid jul ställer han till med kalas för alla hjonen i fattigstugan, något som senare kommer att kommas ihåg som det stora tabberaset i Katthult.

Tankar: Berättelserna om Emil och hans tillvaro i sekelskiftets Småland har allt: Humor, värme och allvar. Det är omöjligt att inte tycka om Emil. Han vill ju alltid väl den där pojken, men ibland går saker och ting lite snett. Astrid Lindgren skriver om Emils små hyss med glimten i ögat och det är alltid lika roligt att få ta del av vad som händer på gården. Dessutom finns det en pedagogisk aspekt som jag tycker väldigt mycket om. På ett lättförståeligt och självklart sätt beskriver Lindgren arbetet på gården. Läsaren får t.ex. lära sig att när grisen har slaktats tar man tillvara på blodet och gör palt till middag. Hur naturligt som helst!

Visst är det på många sätt en idyllisk tillvaro som beskrivs i Lönneberga. Lindgren drar sig dock inte heller för att lyfta fram de mörkare delarna. Bland byns gamla hjon i fattigstugan råder svår fattigdom och utöver den elaka Kommandoran verkar de i princip vara lämnade åt sitt öde. De allvarliga inslagen väger upp Emils oskyldiga hyss och gör att boken lämnar ett djupare avtryck.

Nya hyss av Emil i Lönneberga är en rolig, lärorik och tidlös bok som passar i alla åldrar. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar