måndag 12 maj 2014

1Q84: andra boken

Titel: 1Q84: andra boken
Författare: Haruki Murakami
Antal sidor: 400
Utgivningsår: 2009-2010

Handling: Sommaren 1984. Efter Tengos inblandning i storsäljaren Luftpuppan blir ingenting sig likt. Vardagen rubbas och konstiga erbjudanden dyker upp. En dag börjar han se två månar på himlen. Samtidigt ställs Aomame inför sitt livs svåraste och viktigaste uppdrag.

Tankar: I andra delen av Harku Murakamis 1Q84-trilogi börjar berättelsen om Tengo och Aomame äntligen ta fart på riktigt. Boken präglas visserligen fortfarande av Murakamis stillsamma berättarteknik, men när frågetecken besvaras och samtidigt ersätts av nya får berättelsen ett driv som jag har saknat under första delen. Transportsträckan är över.

Läsaren får ta del av kärlek, vänskap, sorg, surrealism och mord i 80-talets Japan. Det mesta finns med. Om det inte hade varit för de 50 sista sidorna hade 1Q84: andra delen kunnat bli en fullträff. Tyvärr upplever jag dock att den tappar fart och blir rätt trist när slutet närmar sig (vilket delvis kan ha att göra med att jag går in i en period med nytt jobb och noll energi. Plötsligt blir det otroligt motigt att plocka upp en bok). Men, tack och lov blir det bättre igen. Under de sista sidorna ökar spänningen och när boken är utläst råder det inga tvivel om att jag måste läsa den tredje och sista delen - snarast!

1Q84: andra delen är bra, stundtals mycket bra till och med, men det här är inte Murakami när han är som bäst. Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

1 kommentar:

  1. Har hört att dessa skall vara så bra. Hoppas hinna läsa snart!

    SvaraRadera