fredag 30 maj 2014

Minns du den stad

Titel: Minns du den stad
Författare: Per Anders Fogelström
Antal sidor: 308
Utgivningsår: 1964

Handling: Ett nytt sekel inleds och Stockholm börjar allt mer likna en storstad. 1900-talets första år fylls med kriser och storstrejk, men också med framsteg, nya uppfinningar och bättre villkor.

Tankar: I stadsseriens tredje del skildrar Per Anders Fogelström åren mellan 1900 och 1925. Det är en tid med kontraster. För många av Stockholms invånare är tillvaron fortfarande svår. Arbetarna samlas till storstrejk, spanska sjukan skördar liv och första världskriget bryter ut. Mycket är onekligen mörkt och dystert, men ändå tycker jag att man kan ana en ljusning. Det pratas om fackföreningar, åtta timmars arbetsdag och semester. Förfallna kvarter rivs ner och byggs upp, tekniken utvecklas. Gatorna fylls med bilar och radion flyttar in i hemmen.

Det är inte helt utan vemod som jag läser om hur staden förändras och förbättras. Karaktärerna som vi lärde känna i första boken börjar bli gamla. De flesta finns inte kvar längre. Istället får vi följa hur deras barn och barnbarn försöker skapa sig en bättre tillvaro i det nya seklet.
"Minns du? Minns du husen, händelserna, människorna? Allt detta som nu är borta och som inte tycks ha lämnat några spår efter sig. Allt som är glömt, så glömt att man måste fråga sig om det var helt betydelselöst."
Jag tycker om att Fogelström tvingar läsaren att stanna upp ett ögonblick. När vi läser om hur August kör runt på gatorna med sin nya bil är det värt att tänka på hur mycket som har hänt. 60 år tidigare vandrade hans pappa in i staden på leriga småvägar och mötte en helt annan plats. Det är så lätt att glömma och så viktigt att komma ihåg.

I likhet med de föregående delarna kan jag inte göra något annat än att varmt rekommendera Minns du den stad. Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Måste verkligen fortsätta läsa denna serie. Första delen var ju fantastiskt bra!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fortsättningen rekommenderas varmt! Tycker nästan att den bara blir bättre och bättre :)

      Radera