lördag 3 maj 2014

För mycket lycka

Titel: För mycket lycka
Författare: Alice Munro
Antal sidor: 345
Utgivningsår: 2009

Handling: I tio noveller beskriver Alice Munro en rad avgörande händelser i människors liv.

Tankar: Ju mer jag läser av Alice Munro, desto bättre blir hon. Min erfarenhet säger nämligen att det krävs några noveller för att få grepp om den koncentrerade formen, hennes stil och sätt att bygga upp en berättelse. Nu när bitarna har fallit på plats upplever jag att i princip alla hennes noveller är fullträffar.

Den inledande berättelsen skildrar hur en mor råkar ut för det värsta. Oerhört tung men gripande läsning som verkligen sätter igång tankarna. Efter det vill jag bara ha mer. Munro har en förmåga att väcka intresse för den vanliga människan och det vardagliga livet, något som jag tycker väldigt mycket om. Plötsligt kommer jag på mig själv med att vara djupt försjunken i en novell om skogsbruk och trädfällning (ett område som i vanliga fall känns väldigt avlägset).

Titelnovellen "För mycket lycka" är den enda berättelsen som inte riktigt fungerar för mig. Här känns det som att Munro försöker komprimera en tjock, historisk roman till en kort novell. Det blir trångt och rörigt, vilket resulterar i att jag ofta tappar tråden och tvingas gå tillbaka för att läsa om. En svagare novell bland nio fullträffar känns det dock som att jag kan ha överseende med.

För mycket lycka är en läsvärd, gripande och tänkvärd novellsamling om det stora och lilla i livet. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

6 kommentarer:

 1. Har två novellsamlingar av Munro olästa. Den ena har jag lagt frm för att börja på snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du tycker om den! Ser fram emot att läsa en recension någon gång framöver :)

   Radera
 2. Jag tyckte också att Too Much Happiness var den sämsta av novellerna. Jag håller med dig om att hon är väldigt bra på att beskriva vardagslivet så att det blir intressant. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, utöver "För mycket lycka" är jag helt såld på hennes noveller. Vill gärna läsa mer, snart! :)

   Radera
 3. Jag tyckte precis likadant om titelnovellen. Jag blev så förvirrad hela tiden och kunde inte hålla reda på alla karaktärerna. Efter tre försök att läsa den så gav jag upp helt. De andra var jättebra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att vi upplevde titelnovellen på samma sätt. Med tanke på att den är just titelnovell känns det som att den "borde" vara bra och läsvärd, men jag får inte alls grepp om den...

   Radera