måndag 21 april 2014

Påsken som kom och gickDet blev en fin påsk i år, både väder- och innehållsmässigt. Jag har träffat släktingar, bakat påsktårta, ätit alldeles för mycket godis och slukat böcker på balkongen. Värmen har hittat hit och naturen har börjat skifta i grönt. Efter så här fina dagar känns det helt okej att vardagen väntar imorgon.

4 kommentarer:

 1. Maria Margareta21 april 2014 13:58

  Har en fråga till dig som läser så många böcker!
  Läser du alltid klart en påbörjad bok även om du finner den trist? Själv tänker jag att det finns alldeles för många bra böcker och alldeles för lite tid för att lägga tiden på böcker som jag finner ointressanta. Å andra sidan kanske vissa böcker kan vara väl värda lite tålamod i slutändan. Har du råkat på en bok där första halvan var riktigt seg för att sedan utvecklats till något bra? Finns det något värde i att läsa ut "dåliga" böcker?

  Ett alternativ är ju också att du känner dig själv så väl att du bara väljer böcker som faller dig i smaken (till skillnad från mig) ; )

  Sitter och kvällsfilosoferar lite, svara bara om du orkar!

  Mvh!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Intressanta funderingar. Nu för tiden läser jag i stort sett alltid ut böckerna som jag har påbörjat. Det beror nog i synnerhet på att jag känner min smak ganska väl och helt enkelt sällan stöter på böcker som jag verkligen inte gillar. Samtidigt har jag, precis som du tar upp, varit med om att böcker som har verkat trista senare har visat sig ge lön för mödan. (Det har t.o.m. hänt att jag har irriterat mig på en bok från början till slut, och flera månader senare kommit på att den nog vara ganska bra trots allt.) Med det i åtanke vill jag gärna ge varje bok en ordentlig chans. Ibland lönar det sig, ibland inte.

   Angående om det finns något värde i att läsa ut dåliga böcker: det beror nog på vem som läser. En person som endast läser för underhållning kanske inte får ut så mycket av en bok som inte uppfyller det syftet (men visst är det alltid bra att lära sig mer om vad man tycker om och inte). Däremot tror jag att människor som på olika sätt jobbar med böcker och kanske skriver själva har mycket att lära även av ”dåligt” skrivna böcker. I de fallen är det nog alltid nyttigt att försöka klura ut vad det är som gör att en berättelse inte fungerar.

   Men visst är det en svår avvägning. Hur ska man prioritera? Så lite tid och så många böcker som väntar på att läsas!

   Radera
 2. Wow, vilken fin påsktårta!

  SvaraRadera