tisdag 22 april 2014

Bödeln

Titel: Bödeln
Författare: Pär Lagerkvist
Antal sidor: 76
Utgivningsår: 1933

Handling: Medeltid. Bödeln har slagit sig ner på en krog och dricker öl under tystnad. I närheten sitter en grupp män och diskuterar sina erfarenheter av ondskan. Så småningom förvandlas medeltidskrogen till en danslokal under 1930-talet. Bödeln sitter fortfarande kvar och iakttar hur det utbryter tumult mellan nazister och jazzbandets musiker.

Tankar: Jag läste Bödeln för drygt ett år sedan. När nyutgåvan damp ner i brevlådan för ett par veckor sedan kände jag att det var dags för en omläsning. Det är ju en kort bok det här, kort men effektfull.

I början av 1930-talet förfasas Pär Lagerkvist över nazismens framväxt i Europa. Han skriver ner sin kritik och resultatet blir Bödeln. Det första jag slås av under omläsningen är att det här är en bok som verkligen tål att läsas om. Berättelsen är koncentrerad och full av tvära svängar, och som läsare är det lätt att tappa bort sig emellanåt (tips: låt läsningen ta lite tid). Min första upplevelse av Bödeln var därför positiv men något förvirrad. Den här gången känns berättelsen om människans ondska mycket klarare.

För ett år sedan skrev jag: "Att med facit i hand läsa Lagerkvists reaktion på nazismen, och samtidigt veta att det vid tiden för bokens tillkomst väntar ännu värre händelser ute i världen är en ganska kuslig upplevelse." Med det vill jag lyfta fram att Bödeln är en bok som tjänar på att sättas in i sin kontext. Förmodligen hade upplevelsen blivit en helt annan om jag inte hade känt till i vilket sammanhang den kom till.

Bödeln är stundtals lite klurig, men väldigt intressant och välskriven. Nyutgåvan innehåller ett förord av Jonas Gardell och finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

Recex från Brombergs.

2 kommentarer:

  1. Säkert intressant läsning och jösses så snyggt omslag!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, omslaget är nästan det bästa med hela boken :)

      Radera