söndag 6 april 2014

Barnhemmet

Titel: Barnhemmet
Författare: Cecilia Lidbeck
Antal sidor: 269
Utgivningsår: 2013

Handling: Gilbert, Fransciska och Otto är några av barnen på det isolerade barnhemmet Edgar & Tekla Bjelkes Skolhem för Vanartiga Barn. När deras kamrater börjar försvinna spårlöst, en efter en, inser de att något är väldigt fel...

Tankar: Gissa om jag blev nyfiken när jag fick höra talas om Cecilia Lidbecks Barnhemmet? Konceptet isolerad plats + mysterier kan ju vara något av det bästa som finns. Nu när jag äntligen har läst igenom boken vill jag börja med att utfärda en liten varning: Barnhemmet är sträckläsningsmaterial.

Temat känns visserligen igen. Utsatta barn blir orättvist behandlade av vuxenvärlden och måste ty sig till varandra. Mystiska händelser på ett barnhem är knappast heller något nytt. Ändå upplever jag att Barnhemmet är mer än bara upprepning. Berättelsen är välskriven och Lidbeck är duktig på att ge personlighet och liv till karaktärerna. Den kusliga stämningen och spänningsmomentet infinner sig tidigt i berättelsen och håller i sig till sista sidorna. Stundtals (okej, nästan hela tiden) är det omöjligt att lägga ifrån sig boken. Dessutom vill jag ge ett stort plus för Robert Vallmarks fina illustrationer, som i mina ögon verkligen har fångat känslan i boken. Sammafattningsvis: En mycket positiv helhetsupplevelse!

Barnhemmet är en läsvärd bladvändare som passar perfekt som sträckläsning en regnig söndag. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

 Tack Lilla Piratförlaget för recex!

2 kommentarer:

  1. Åh, den här kanske en borde kolla upp. Läser 'Salem's Lot just nu, creepy!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande! Har inte läst Salem's Lot än, men vill hemskt gärna göra.

      Radera