tisdag 8 april 2014

1Q84: första boken

Titel: 1Q84: första boken
Författare: Haruki Murakami
Antal sidor: 451
Utgivningsår: 2009-2010

Handling: Det är 1980-tal i Japan. Aomame sitter fast i en bilkö och har bråttom till ett viktigt möte. För att hinna i tid väljer hon att lämna motorvägen till fots för att sedan kliva ner för en trappa som leder bort från vägen. I samma ögonblick förändras tillvaron.

Tengo är lärare i matematik och ägnar sin fritid åt att skriva. I samband med en litterär tävling får han ta del av en rad märkliga uppgifter, som så småningom får honom att tvivla på självklara saker som tid och rum.

Tankar: Jag får intrycket av att åsikterna går isär om Haruki Murakamis 1Q84-trilogi. Efter att ha läst en del recensioner av besvikna läsare har jag har jag dragit mig för att plocka upp böckerna, men nu är jag äntligen igång! Tack vare lite lägre förväntningar än vanligt är jag dessutom positivt överraskad.

Det första jag fastnar för är formen. Jag har tidigare varit väldigt svag för Murakamis sätt att låta två parallella berättelser vävas ihop till en, och det är jag även den här gången. Växlingarna mellan Aomames och Tengos upplevelser ger romanen ett driv som väger upp den långsamma och eftertänksamma berättarstilen. Undan för undan lägger Murakami ut små ledtrådar som senare leder fram till en rad a-ha-upplevelser. Vid flera tillfällen tänker jag: "JAHAAA, är det så det hänger ihop?!" (Av någon anledning känner jag mig så himla stolt, trots att det handlar om ganska uppenbara saker.) Annat som jag fastnar för i 1Q84 är alla litterära referenser. Georg Orwells klassiker 1984 diskuteras vid upprepade tillfällen och speglas även i titeln. Andra klassiska författare som nämns är Tjechov och, något överraskande, Strindberg!

Överlag är jag positiv till första delen i 1Q84-trilogin. Det finns dock ett men. Vid flera tillfällen upplever jag att saker och ting upprepas, och att berättelsen därför känns lite seg. Några avsnitt innehåller dessutom långa redogörelser med detaljerad information = torrt och tungläst. Sådant skummas bara igenom, tyvärr. Murakamis besatthet vid bröst är något annat som kan diskuteras. Vid den femtielfte bröstbeskrivningen har jag liksom tröttnat sedan länge...

Med det sagt vill jag understryka att det positiva trots allt väger över. 1Q84: första delen är, som mycket annat av Murakami, en unik och på många sätt fantastisk läsupplevelse. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

2 kommentarer: