måndag 13 januari 2014

Stolthet och fördom

Titel: Stolthet och fördom
Författare: Jane Austen
Antal sidor: 475
Utgivningsår: 1813

Handling: Det är 1700-tal i England och Mrs. Bennets högsta önskan är att få sina fem döttrar bortgifta. När den förmögne Mr. Darcy blir bekant med systrarna får han snart upp ögonen den intelligenta Elizabeth. Missförstånd, förväxlingar och outtalade känslor blir hinder på vägen för några av litteraturens mest klassiska karaktärer.

Tankar: Vid första anblick verkar Stolthet och fördom likna vilken lättsmält kärleksroman som helst. Med en stor portion humor skriver Jane Austen om kärlek med förhinder och tankarna förs direkt till chick lit-genren. Men nej, Stolthet och fördom är inte som vilken kärleksroman som helst. Austens klassiker består av flera lager som öppnar för olika typer av läsning. Utöver den uppenbara berättelsen om kärlek innehåller romanen även en stor dos kvinnohistoria. Det är intressant (och lite skrämmande) att ta del av systrarnas tillvaro, där det viktigaste i livet är att hitta en man som kan överta faderns roll som försörjare. Kombinationen av allvar och Austens smarta och stundtals väldigt ironiska humor är ett vinnande koncept.

Visst märks det att Stolthet och fördom har några år på nacken. Handlingen förs fram när karaktärerna tisslar och tasslar på baler och bjudningar, det är mycket prat och lite verkstad. Språket är högtravande. Till en början blir jag uttråkad och har svårt att vänja mig vid det långsamma tempot, men så fort intrigen tar fart rycks jag med i läsningen. Det blir bättre, utan tvekan. Huvudkaraktärerna är vänliga, intelligenta och som gjorda för att läsaren ska tycka om dem (självklart går jag på det och hejar på dem in i det sista).

Stolthet och fördom är en rolig och gripande resa tillbaka i tiden. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Den här recensionen påminner mig om att det är hög tid att genomföra en omläsning utav den här boken! Så bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt med en till som tycker om den! :) Älskar klassiker som håller hur länge som helst.

      Radera