söndag 5 januari 2014

Goodbye to Berlin

Titel: Goodbye to Berlin
Författare: Christopher Isherwood
Antal sidor: 206
Utgivningsår: 1939

Handling: Det är tidigt 30-tal i Berlin och invånarna är lyckligt ovetande om det annalkande kriget. I staden finns berättarjaget som har lämnat England för Tyskland för att färdigställa sin roman. Under vistelsen möter han en rad olika familjer och personligheter som snart kommer att utgöra en viktig del av berättelsen.

Tankar: Goodbye To Berlin är ett collage av Berlins invånare. I fragmentariska, nästan novelliknande avsnitt beskriver Christopher Isherwood de udda personligheterna. Det är överklassflickan som drömmer om ett liv på scenen, den judiska affärssläkten Landauer, hyresvärdinnan som drömmer om förnäma gäster och familjen Nowak som ständigt grälar men älskar varandra ändå.

Den stora behållningen med romanen är att läsaren, tack vare Isherwood, får titta in i de tyska hemmen och bekanta sig med en mängd olika personligheter. De beskrivs med värme och det är svårt att inte tycka om dem. Tyvärr upplever jag att det som är fördelen med berättelsen också är till dess nackdel. Den fragmentariska indelningen med nya personer i varje avsnitt gör att jag stundtals saknar utrymme för fördjupning. När jag äntligen har börjat få grepp om en karaktär tar avsnittet slut och det är dags för att börja om på nytt. Av den anledningen kräver Goodbye to Berlin lite tid - tankarna måste få dröja sig kvar innan jag kan dyka ner i ett nytt avsnitt.

Jag läser om Berlin med facit i hand. Jag vet vad som drabbar Tyskland, Europa och världen bara några år efter perioden som Isherwood skildrar. Att läsa om karaktärerna mot bakgrund av den vetskapen gör att det mesta känns så otroligt sorgligt. Läsningen färgas ständigt av tankarna i bakhuvudet: Vad händer sedan? Hur blir deras tillvaro när kriget bryter ut?

Goodbye to Berlin är en välskriven berättelse om tiden innan andra världskriget. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar