onsdag 29 januari 2014

Mot ännu en sommar

Titel: Mot ännu en sommar
Författare: Janet Frame
Antal sidor: 233
Utgivningsår: 2007

Handling: Författaren Grace Cleave har svårt att umgås med andra människor. Hon vet sällan vad hon ska säga och är ständigt orolig för att göra fel. När några bekanta ber Grace att tillbringa en helg hos dem tvingas hon lämna den trygga isoleringen för att ta del av en skrämmande social samvaro. 

Tankar: Janet Frame skrev Mot ännu en sommar redan 1963, men upplevde att den var för privat att ge ut under sin livstid. Jag förstår henne. I den självbiografiska romanen blottas huvudkaraktärens känslor och tankar på ett sätt som gör att jag kan se rakt igenom henne. Frame är otroligt duktig på att beskriva känslan av att alltid befinna sig lite utanför.

När romanen inleds har Grace nyligen fått en inbjudan till en helgvistelse hos några vänner. Hon våndas över vad hon ska svara, och ångrar sig så fort hon har tackar ja: "Hon körde ner sitt svar i plåtgapet på brevlådan - skattgömman - utanför postkontoret Gloucester Road, och sedan våndades hon hela vägen hem för att hennes arm var för kort och inte hade nått ner och kunnat få tag på brevet, riva sönder det i småbitar som sedan kunde slängas över staketet [...]"

Vidare får läsaren följa med Grace på resan. I berättelsen om vistelsen hos vännerna interfolieras även huvudkaraktärens barndomsminnen. Läsaren förflyttas upprepade gånger fram och tillbaka i tiden, och för den som har läst Frames självbiografiska trilogi En ängel vid mitt bord känns mycket igen. Jag förstår att Grace flyr till trygga barndomsminnen när tillvaron känns obekväm, men vid flera tillfällen önskar jag att romanen hade varit begränsad till Grace upplevelser under resan. Utöver det älskar jag Frames sätt att skriva.

Mot ännu en sommar är en läsvärd och fin berättelse med stort fokus på tankar och inre upplevelser. Finns att köpa hos Adlibris.

7 kommentarer:

 1. Blir lite sugen på den här nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt! Passar perfekt när man är ute efter lite stillsam läsning med utrymme för eftertanke.

   Radera
  2. Åh, låter perfekt! Får kika efter den på biblioteket nästa gång.

   Radera
 2. Härligt att läsa om dina tankar. Här är mina om du har lust: http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.se/2010/12/mot-%C3%A4nnu-en-sommar.html

  SvaraRadera
 3. Tack för intressant boktips!
  Har hört om författaren, men inte läst något av henne.
  Hon har ju en speciell historia.
  Ha en fin dag! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tycker jag att du ska ge henne en chans! :) En fascinerande person med ett intressant liv, minst sagt.

   Radera