torsdag 5 december 2013

Sista brevet till Sverige

Titel: Sista brevet till Sverige
Författare: Vilhelm Moberg
Antal sidor: 394
Utgivningsår: 1959

Handling: Samtidigt som det amerikanska inbördeskriget rasar delar Karl Oskar och Kristina sina sista år tillsammans. De ser tillbaka på livet - gjorde de rätt när de lämnade Sverige för det nya landet?

Tankar: Sista brevet till Sverige är den fjärde och sista delen i utvandrarsviten. På många sätt blir det en hjärtskärande avslutning. Vilhelm Moberg skildrar krigets grymheter och drar sig inte för att visa människans värsta sidor. Stundtals blir det nästan för tungt att läsa, men jag uppskattar möjligheten att lära mig lite mer om ett krig som jag i princip inte haft några kunskaper om tidigare.

Kriget är dock bara en del av boken. Huvuddelen ägnar Moberg åt att beskriva Karl Oskar och Kristinas sista tid tillsammans, åldrandet och tankarna på landet som de lämnade. Det är fint och vemodigt. Jag älskar hur Moberg fogar in små symboliska saker i berättelsen. Kärnorna från deras svenska äpplen planteras i den amerikanska jorden, växer upp till ett astrakanträd och löper som en röd genom böckerna.

Är Sista brevet till Sverige lika bra som de tidigare delarna? Inte riktigt, men nästan. Moberg vill knyta ihop säcken och låter minnen från karaktärernas ungdom komma fram. Det fungerar till en viss gräns, men vid några tillfällen stannar berättelsen av och blir lite tjatig och upprepande. Tyvärr. Det sorgliga med att behöva skiljas från omtyckta karaktärer drar också ner på intrycket, trots att det egentligen inte är boken det är fel på. Mycket är tungt och dystert helt enkelt. Sammanfattningsvis tycker jag ändå att den sista delen är ett värdigt avslut på en fantastisk serie. Eftersom jag själv har haft förfäder som har utvandrat från Småland till Amerika har det varit lite extra intressant att ta del av den här berättelsen.

Böckerna i utvandrarsviten är klassiker när de är som bäst. Läs dem. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

4 kommentarer:

 1. Det blir nog att låna Utvandrarna av morföräldrarna vid något tillfälle :)

  SvaraRadera
 2. Åh, Sista brevet till Sverige är hjärtskärande. Delar av den är bland det sorgligaste jag någonsin läst, även om den väldigt fin också. På ett realistiskt sätt och aldrig tillrättalagt. Fantastiska karaktärer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer! Efter att ha följt karaktärerna genom de tidigare böckerna under hela hösten känns det otroligt tungt att några drabbas av så svåra saker. Men en stor del av behållningen med böckerna är ju, precis som du skriver, att de känns väldigt realistiska. Ett helt och hållet lyckligt slut hade snarare stjälpt än hjälpt.

   Radera