måndag 23 december 2013

Hägring 38

Titel: Hägring 38
Författare: Kjell Westö
Antal sidor: 299
Utgivningsår: 2013

Handling: Året är 1938. Advokaten Claes Thune och hans vänner träffas i Onsdagsklubben för att diskutera politik. I takt med att Europa splittras går vännernas åsikter allt mer isär och Thune misstänker att klubbens tid snart är förbi. Parallellt får läsaren följa Thunes sekreterare Matilda Wiik, som ständigt plågas av minnen från det finska inbördeskriget. En kväll när Onsdagsklubben sammanträder på kontoret hör hon en välbekant röst som väcker smärtsamma minnen till liv.

Tankar: Kjell Westö skildrar en väldigt intressant period under 1900-talet. Det är mycket som händer i världen och fruktansvärt obehagliga strömningar är i rörelse. I Onsdagsklubbens diskussioner återspeglar Westö vad som händer i Europa och hur antisemitismen börjar ta sig uttryck i Helsingfors. Till en början har jag väldigt svårt för Onsdagsklubben och blir mest irriterad när deras möten infogas i romanen. Varför måste Westö envisas med att lägga så mycket fokus på de här männen? Jag inser ganska snart att det inte är berättelsen som det är fel på. Min motvilja riktar sig mot deras sätt att umgås, hur de framgångsrika männen isolerar sig bakom dörrar som är stängda för kvinnor. Trovärdigt men trist.

Hägring 38 är dock inte enbart en berättelse om Finland i slutet av 1930-talet. Genom Matilda Wiik berör Westö händelser som ägde rum under det finska inbördeskriget 1918. För första gången läser jag om fruktansvärda läger och inser hur lite jag egentligen vet om Finlands historia, trots att jag har en del rötter där. Det är ju det som är fint med den här sortens böcker, att de ger mer än bara nöje. Hägring 38 är lärorik utan att vara tungläst. Westö har förmågan att hålla spänningen vid liv och samtidigt lära ut, utan att för den sakens skull börja redovisa allt han vet.

Utöver den historiska aspekten innehåller Hägring 38 flera intressanta karaktärer och en spännande intrig. Kombinationen gör romanen riktigt läsvärd. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar