fredag 13 december 2013

Nära hem

Titel: Nära hem
Författare: Alice Munro
Antal sidor: 377
Utgivningsår: 2009

Handling: Nära hem innehåller tolv fristående noveller ur böckerna Äpplen och apelsiner, Kärlekens vägar och Jupiters månar. I novellerna skildrar Alice Munro vardagsliv, förändringar och kärlek, ofta i den Kanadensiska provinsen Ontario.

Tankar: I novellsamlingar ryms toppar och dalar sida vida sida. Därför upplever jag ofta att det är svårt att skriva ett enhetligt omdöme. Några noveller etsar sig fast och stannar kvar, andra går en förbi. Ifråga om Nära hem är det de förstnämnda som väger över.

Det krävs några noveller innan jag vänjer mig vid Alice Munro, hennes språk och sätt bygga upp berättelser. Till en början förstår jag faktiskt inte alls vad som är grejen med årets nobelpristagare. Så småningom börjar jag dock få en känsla för hur hon ska läsas och så fort jag har klurat ut det blir novellerna bara bättre och bättre. Snart upplever jag dessutom det där som jag har väntat på, som alla pratar om: Känslan av att något är riktat till just mig. Egentligen handlar det bara om en enda mening som träffar rätt, men mer än så  behövs egentligen inte. Efter det är jag såld.

Munro har, som många redan nämnt, en förmåga att göra de vanliga människorna intressanta och det vardagliga spännande. Nära hem är det första som jag läser av Munro, och en sak är säker: Jag har fått mersmak. Årets nobelpristagare är verkligen värd att läsas. Nära hem finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Det är antingen den här eller Brinnande livet som jag tänker läsa härnäst av Alice Munro :) Ska bara få tag på dem först.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tiggarflickan står näst på tur för min del! Är så nyfiken efter din positiva recension :)

      Radera