torsdag 19 december 2013

En julsaga

Titel: En julsaga
Författare: Charles Dickens
Illustratör: Robert Ingpen
Antal sidor: 192
Utgivningsår: 1843

Utgåvan innehåller även novellen "En julgran".

Handling: Ebenezer Scrooge är rik, snål och otrevlig mot alla han möter. Det är på tiden att han lär sig en läxa. Under en julaftonsnatt får Scrooge besök av tre vålnader som visar honom fragment ur hans barndom, nuvarande liv och framtid. Budskapet är tydligt: Om Scrooge inte ändrar på sitt beteende väntar ett dystert öde.

Tankar: Charles Dickens klassiska En julsaga återberättas gång på gång i olika format. Teaterföreställningar sätts upp, filmer spelas in och nya utgåvor av boken ges ut. Det här året har jag struntat i filmatiseringarna och tagit mig an boken, för det måste ju vara något speciellt med en berättelse som tål att upprepas i över 150 år. Dessutom är ju boken för det mesta bättre än filmen...

Visst har Dickens lyckats med sin julsaga. Läsaren kliver in i en vintrig, engelsk miljö och får följa Scrooges möten med de tre andarna. Berättelsen är spännande, några delar är kusliga och andra är hjärtskärande. Tillsammans bilder de en väldigt fin och välskriven helhet. Budskapet om att vara generös och ta hand om varandra fungerar bra i den här typen av julberättelse, men stundtals kan jag uppleva att det blir lite övertydligt. Jag misstänker dock att en av anledningarna till att En julsaga har blivit så långlivad är just det tidslösa temat.

En julsaga är väldigt stämningsfull läsning som passar perfekt så här runt jul. Nyutgåvan är dessutom rikt illustrerad av Roberg Ingpen och ett nöje att bläddra i enbart för bildernas skull (den som är nyfiken på hur boken ser ut inuti kan titta närmare på det här inlägget). En julsaga finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar