onsdag 5 december 2012

Varför vara lycklig när du kan vara normal?

Varför vara lycklig när du kan vara normal? (inbunden)
Källa
Jeanette Wintersons självbiografi om det ständiga sökandet efter lycka och kärlek. Med ett pussel av minnesfragment berättar hon om den svåra uppväxten hos ett strängt religiöst par, upptäckten av böcker och hur hon vid 16 års ålder lämnar hemmet för kärleken till en annan kvinna.

Nej, det här är inte ytterligare en bok om ett barns tragiska uppväxt, med mängder av vidriga detaljer som mest lämnar läsaren illamående. Jag har svårt för den typen av böcker och misstänkte att Wintersons självbiografi skulle precis så. Istället visade den sig vara bra. En av de bästa böcker jag har läst. Det är svårt att sätta fingret på varför, när det mest är en känsla av att allt känns rätt så fort jag öppnar boken. Jeanette Winterson är så mänsklig och nära, med kloka funderingar och ett varmt förhållande till litteratur som jag kan identifiera mig i. Om jag hörde till dem som stryker under fina och träffande meningar i böcker skulle den här vara fullklottrad av streck.

Varför vara lycklig när du kan vara normal? är en fantastisk bok och självbiografi (och då är jag egentligen inget fan av självbiografier). Läs den.

Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

5 kommentarer:

 1. Visst är den bra? :) Jag älskar verkligen sättet hon skriver på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket! Det är första gången som jag läser något av Winterson, ser fram emot att upptäcka hennes andra böcker :)

   Radera
 2. Kan tipsa om avsnitt fyra i Bokpodden (Bohoras podcast) där de pratar om boken och spelar upp en intervju med Winterson.

  SvaraRadera
 3. Den är var nära att bli bokcirkelbok i bokcirkeln jag är med i. Lite synd att det inte blev den, för den verkar vara så bra! :)

  SvaraRadera