fredag 24 april 2015

Kodnamn Verity

Titel: Kodnamn Verity
Författare: Elizabeth Wein
Antal sidor: 330
Utgivningsår: 2012

Handling: Året är 1943 och en kvinnlig brittisk agent arresteras av Gestapo. Hon tvingas skriva ner sin bekännelse, och snart växer en berättelse fram om tillvaron under kriget och arbetet som agent, men framför allt om vänskapen med piloten Maddie.

Tankar: När andra världskriget skildras i böcker och filmer är det ofta väldigt givna roller: Mannen är ute i krig och kvinnan är hemma, alternativt ute och arbetar som sjuksköterska. I Kodnamn Verity är det lite annorlunda. Två unga kvinnor, en pilot och en spion, står i fokus.

En historisk berättelse om ett spionäventyr borde vara ett vinnande koncept. Kan det bli mer spännande? Ja, det kan det faktiskt. Visst innehåller berättelsen en del spänningsmoment, men alltför ofta känns den lite seg och ytlig (och då är jag ändå väldigt intresserad av historia). Kanske beror det på att jag jämför den med min favoritbok i genren: Ensam i Berlin av Hans Fallada? Nja, oavsett vad det beror på så fastnar jag inte, men jag uppskattar att Elizabeth Wein har valt en lite annorlunda vinkel. Kodnamn Verity står onekligen ut i den enorma mängden andra världskrigslitteratur som redan finns ute.

Kodnamn Verity finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Åh, vad tråkigt att du inte föll för den. Det är en av mina favoritböcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var tråkigt. På pappret var det en perfekt bok för mig, men tyvärr räckte det inte riktigt...

      Radera