fredag 10 april 2015

Hatet: en bok om antifeminism

Titel: Hatet: en bok om antifeminism
Författare: Maria Sveland
Antal sidor: 175
Utgivningsår: 2013

Handling: Maria Sveland får ett brev med ett dödshot. Det är inte första gången hon hotas, men den här gången blir det starten på en bok om hat och antifeminism. Sveland intervjuar och analyserar för att förstå varför aggressiviteten och hatet mot feminister och kvinnor ökar.

Tankar: Jag sträckläser sällan facklitteratur. Ofta krävs det ju lite mer tid och eftertanke, vilket inte alltid är en fördel när det kommer till sträckläsning.  Maria Svelands Hatet är dock undantaget som bekräftar regeln. Det är så intressant och spännande att följa hur Sveland söker svar på frågan om varför det har blivit som det har blivit. Upplägget där intervjuer varvas med analyser och personliga erfarenheter är lätt och behagligt att följa. Sveland går igenom och analyserar en rad olika händelser som har blivit uppmärksammade i media, och efter varje kapitel känner jag att jag har fått lite mer kött på benen. Delarna växer ihop till en större bild som åtminstone delvis förklarar vilka faktorer som har spelat in i den ökade antifeminismen.

För den som vill lära sig mer om antifeminism är Hatet en utmärkt början som väcker många känslor. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

1 kommentar:

  1. Jag fastnade också för Hatet och det var svårt att lägga den ifrån sig, slukade den ganska snabbt.

    SvaraRadera