tisdag 25 mars 2014

Mina drömmars stad

Titel: Mina drömmars stad
Författare: Per Anders Fogelström
Antal sidor: 290
Utgivningsår: 1960

Handling: Året är 1860 och bondpojken Henning vandrar in i Stockholm. Industrier växer fram och en bättre tillvaro kan anas, men staden är fortfarande grym mot de flesta. Henning blir snart en av dem hårt arbetande invånarna på Södermalm.

Tankar: Mina drömmars stad är (tillsammans med efterföljande delar i Per Anders Fogelströms stadsserie) något av det bästa jag har läst. Under 20 år, mellan 1860 och 1880, får läsaren följa Henning i hans kamp för en dräglig tillvaro. Vi får ta del av hårt arbete i hamnar och fabriker, sjukdomar och en alkoholiserad omgivning, men också av ljusglimtar som kärlek, vänskap och drömmar om framtiden. Ett stycke som beskriver hur Henning ser på sin fru sammanfattar i mina ögon hela boken:
"Och solen steg skimrande över fönsterkarmen, rummet dallrade av ljus. Han såg på Lotten som ännu sov och tänkte: jag måste bli stark, jag måste orka, jag måste slita så hårt att jag kan ge henne en dräglig tillvaro."
Hand i hand: Lycka och misär, hopp och rädsla. Utöver huvudkaraktärerna finns ett brett persongalleri som omfattar såväl fattiga människor på samhällets botten som rika fabriksägare. Det är socialhistoria när den är som bäst. Mina drömmars stad är dock minst lika mycket en fin stockholmsskildring och en berättelse om staden (och Sverige) under förändring. Historiska händelser och kända personer dyker titt som tätt upp i handlingen. Fogelström är en mästare på att göra gripande prosa av något som kan tyckas verka torrt och tråkigt.

Mina drömmars stad är den första delen i Fogelströms stadsserie, och den tål att läsas om. Igen, och igen, och igen... Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Dags för en omläsning här också. Lyckliga alla som inte läst stad-serien tidigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Det är så roligt med böcker som håller för omläsningar.

      Radera