torsdag 13 mars 2014

Den tomma stolen

Titel: Den tomma stolen
Författare: J.K. Rowling
Antal sidor: 525
Utgivningsår: 2012

Handling: Nyheten sprider sig bland invånarna i den till synes idylliska staden Pagford: Barry Fairbrother har avlidit. Efter dödsfallet börjar rykten florera och hemligheter kommer upp till ytan. Det blir snart tydligt att Pagford är en stad som präglas av strider och inre motsättningar.

Tankar: Att börja läsa Den tomma stolen är lite som att fastna framför en engelsk småstadsserie på tv. Det är många karaktärer, relationer, familjeband och intriger att hålla reda på . Trots att jag är skeptisk fortsätter jag att titta, för något som inte går att sätta fingret på är så jä**a beroendeframkallande. Jag måste få veta hur det går! Ja, ungefär så är det att läsa Den tomma stolen.

Under de första hundra sidorna känns det hela lite kaosartat. Det är, precis som i den där engelska serien, mycket att hålla reda på. Många karaktärer och hemligheter och intriger. Men det går faktiskt att få grepp om berättelsen, utan några större problem. J.K. Rowlings roman är väldigt inkluderande och rymmer många typer av människor och händelser. Det är tonårskärlek, familjetragedier, missbruk, fattigdom och överklass. Stundtals blir det väldigt tung läsning. Jag som hade väntat mig en ytlig skvallerroman fick med andra ord något helt annat...

Jag tycker om Den tomma stolen, mer än väntat. Den är välskriven, mångsidig och mer eller mindre perfekt för läsaren som gillar engelska småstäder. Går den att jämföra med Harry Potter-böckerna? Självklart inte, men bra är den. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. I början av min läsning av denna ville jag verkligen slita mitt hår. Jag höll på att plocka fram papper och penna för att skissa upp vem som var vem och vad de hade för relation varandra, men det lossade till sist. När jag läste boken satte jag ett lågt betyg på den, just eftersom den är så tung och mörk och jag inte riktigt orkade med den. Men ju mer jag tänkte på den, desto mer övertygad blev jag om att det var en av de bästa böckerna jag hade läst det året.

    SvaraRadera
  2. Haha, min första tanke med denna var också en engelsk småstadsserie! Och jag tyckte också om den mer än vad jag trodde att jag skulle göra när jag började :) Så +1 på din recension helt enkelt :)

    SvaraRadera