tisdag 18 mars 2014

Barnens ö

Titel: Barnens ö
Författare: P C Jersild
Antal sidor: 326
Utgivningsår: 1976

Handling: Reine är 11 år och ska tillbringa sommaren på Barnens ö. Men det blir inte riktigt som planerat. När det är dags att resa tar Reine ett beslut: Istället för att åka till Barnens ö ska han tillbringa sommaren ensam i 70-talets Stockholm.

Tankar: Det finns några olika typer av stockholmsskildringar. I en del romaner har staden en väldigt framträdande roll och fungerar nästan som en egen karaktär. I andra romaner, bl.a. i Barnens ö, är Stockholm snarare en kuliss. Huvudkaraktären Reine rör sig visserligen mycket genom Stockholm, men berättelsens fokus ligger på Reines funderingar och upplevelser under sommaren.

P C Jersilds berättelse om Reines sommarlov är på många sätt väldigt stämningsfull. Känslan av att vara 11 år och ha månader av frihet framför sig innan hösten och skolan närmar sig är så lätt att relatera till. Den varma luften vibrerar över asfalten i staden och stundtals känns det nästan som att tiden står still. Samtidigt är det förstås något djupt tragiskt med att en 11-åring kan tillbringa en hel sommar ensam utan att någon vuxen i närheten reagerar. Pappan är ute ur bilden, mamman är bortrest och grannen Stig, tillika mammans älskare, är alkoholiserad.

Bortsett från aspekten som nämns ovan är romanen väldigt underhållande. Under sommaren i Stockholm lär Reine känna en mängd udda karaktärer, han hamnar i dråpliga situationer och försvinner bort i knäppa funderingar om döden, änglar och puberteten. Det är lättsmält och roligt för det mesta. Stundtals kan jag dock blir lite mätt på alla sidospår som får utrymme i berättelsen.

Barnens ö är skriven med en stor dos värme och för läsaren raka vägen tillbaka till 70-talet. Läsvärd! Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar