torsdag 7 november 2013

Nybyggarna

Titel: Nybyggarna
Författare: Vilhelm Moberg
Antal sidor: 677
Utgivningsår: 1956

Handling: Svenskarna från Ljuder socken i Småland börjar komma till rätta i Amerika. Tillsammans försöker de skapa sig en vardag i sitt nya hemland. Åren går, och med tiden får Kristina och Karl Oskar allt fler grannar. Den tidigare så ödsliga platsen i Minnesota börjar förvandlas till ett litet samhälle.

Tankar: Nybyggarna är den tredje boken i Vilhelm Mobergs utvandrarsvit. Vid det här laget börjar huvudkaraktärernas tillvaro bli mer stabil: De har ett hem, jordbruk och mat på bordet. För första gången sedan utvandringen får läsaren ta del av en vardag, och det är till stor del det som boken handlar om. Hur gick det med deras planer? Blev det som de trodde?

Läsaren får även tillfälle att lära känna Karl Oskars bror Robert lite närmare. Tillsammans med vännen Arvid ger han sig ut på en resa till Kalifornien för att hitta guld, men tyvärr slutar den inte riktigt som de hade tänkt sig. Rent berättartekniskt är den här episoden ett väldigt smart drag av Moberg. Berättelsen blir bredare, fler platser fogas in och nya erfarenheter skildras. Utan det här avbrottet är jag rädd för att Nybyggarna hade blivit lite ensidig.

Är den lika bra som de två tidigare delarna? Ja. Visserligen kommer nog den andra delen alltid ligga mig varmast om hjärtat, men Mobergs berättande håller samma klass som tidigare. Av naturliga skäl har spänningsmomentet som resan medförde försvunnit, det ersätter han dock bra med andra händelser. Nybyggarna är en mycket bra och läsvärd fortsättning på utvandrarsviten. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar