tisdag 19 november 2013

Nattens cirkus

Omslagsbild: Nattens cirkusTitel: Nattens cirkus
Författare: Erin Morgenstern
Antal sidor: 421
Utgivningsår: 2011

Handling: La Cirque des Rêves är cirkusen som dyker upp utan förvarning. Mellan skymning och gryning får dess besökare uppleva magiska miljöer, fängslande föreställningar och mängder av smaker och dofter. Samtidigt pågår ett spel, där bara en kan segra med livet i behåll.

Tankar: I Nattens cirkus tar Erin Morgenstern med sina läsare på en resa som sträcker sig mellan 1873 och några år in på 1900-talet. Det är plommonstop och långklänningar, kärlek med förhinder och labyrintliknande, magiska miljöer. Visst är det fin läsning. Morgenstern är oerhört mån om att måla upp bilder av cirkusen för läsaren och det märks att hon älskar att skriva om den. Så långt är det bra. Dessvärre upplever jag att Morgensterns arbete är väldigt ojämnt fördelat mellan miljöbeskrivningar och karaktärer. För att jag ska engagera mig i en berättelse krävs det att jag har några karaktärer att bry mig om, men här får jag aldrig möjlighet att lära känna dem ordentligt. Bekantskapen förblir ytlig och intresset svalnar, trots en intressant intrig.

Det känns alltid lite snopet när en hyllad bok inte blir den fantastiska läsupplevelsen som jag har hoppats på, tyvärr har höga förväntningar en tendens att stjälpa mer än att hjälpa. Nattens cirkus är underhållande men gör inget djupare intryck. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

2 kommentarer:

 1. Jag fullkomligt älskade denna bok (läste den också väldigt nyligen) men som du säger, hyllning hjälper inte alltid, tror det är viktigt att distansera sig från det, även om det är svårt. Skönt i alla fall att höra en lite mer kritisk recension av boken. Okej, jag sa nyss att jag älskade den men jag tycker det börjar kännas onaturligt att "hela världen" älskar en bok, alla är ju olika och tycker olika och det är ju så det ska vara :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ha skyhöga förväntningar när man börjar läsa en bok är ju inte riktigt rättvist mot boken, så visst är det viktigt att försöka distansera sig lite från alla hyllningar. Tyvärr är det ju nästan omöjligt att inte bli påverkad.

   Ja, om alla tycker lika blir det ju himla tråkigt i längden! :)

   Radera