fredag 23 november 2012

Tio författare


 Veckans bokbloggsjerka: Lista tio författare som du håller som favoriter just nu. Naturligtvis gör det ingenting om du även nämner den bok du värdesätter högst av var och en.
 
Okej, här kommer de, utan inbördes ordning.

bild 1, bild 2, bild 3, bild 4

Maria Gripes ungdomsböcker är fantastiska. Med mystiska telefonsamtal, övergivna gamla hus och inslag av något övernaturligt har hon skrivit böcker som är omöjliga att lägga ifrån sig.

Astrid Lindgrens böcker och filmer är kära barndomsminnen för mig, liksom för många andra. Är helt övertygad om att jag aldrig kommer att tröttna på att kliva in i hennes världar.


bild 1, bild 2, bild 3, bild 4

Thomas Harris har skrivit flera spännande böcker om mänskliga monster och den klassiska karaktären Hannibal Lecter. Anledningen till att Harris kommer med på listan är att hans bok Red Dragon har lyckats rycka upp mig ur den senaste tidens läsförlamning. Förhållandevis enkel läsning, kombinerad med en bladvändande intrig har varit guld värt.

Stephen King är mannen som har fått mig att gå från att vara mycket skeptisk till skräcklitteratur, till att vara helt fast. Ingen kan väva in övernaturliga inslag i vardagen lika skickligt som King.

bild 1, bild 2, bild 3, bild 4

Gun-Britt Sundströms 70-tals roman Maken gjorde mig bitvis tokig. Jag irriterade mig så mycket på huvudkaraktärerna Martinas och Gustavs on-off-förhållande att jag längtade efter att få lägga undan boken. Nu, snart ett år senare, tänker jag fortfarande på den. Trots att det har gått nästan 40 år sedan boken gavs ut känner jag igen mig så mycket i Martinas tankar och upplevelser som ung student.

Janet Frames självbiografiska böcker i samlingsvomylen En ängel vid mitt bord var fantastisk gripande och vacker läsning. Över 800 läsvärda sidor.

bild 1, bild 2, bild 3, bild 4

Jag är nog inte ensam om att ha blivit berörd av Jonas Gardells första bok (och tv-serie) om hur hiv började spridas i 80-talets Stockholm. Karaktärerna har stannat kvar i tankarna hela hösten och jag ser fram emot (och drar mig för) att läsa fortsättningen.

Joyce Carol Oates har en förmåga att skriva in sina karaktärer under huden på läsaren. Berättelserna fastnar, vare sig man vill eller inte. Blonde är ett mästerverk, en tegelsten som är som gjord för att försvinna in i några veckor.

bild 1, bild 2, bild 3, bild 4
 
Emily Brontës klassiska Svindlande höjder krävde ett par läsningar för att jag skulle uppskatta den, men efter det var jag fast. Mer gripande kärlekshistoria får man leta efter.

Jag återkommer ständigt till Per-Anders Fogelströms stadsserie. De första böckerna som jag verkligen fastnade för och som går att läsa om och om igen.

35 kommentarer:

 1. Jag nickar och instämmer, i allt utom Mr King. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan ju inte alltid vara HELT överens :)

   Radera
 2. Jag borde haft Oates med på min lista!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oates är ju knappast feel-good-läsning, men hennes böcker berör verkligen och det är väl det som utmärker en bra författare :)

   Radera
 3. Per-Anders Fogelström skulle jag så klart haft på min lista..men man kan inte komma ihåg allt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det finns ju liksom ett gäng andra duktiga författare där ute att välja på :)

   Radera
 4. Fastnade för många år sedan för Fogelströms Stockholmsserie, men efter Mina drömmars stad ( läste den först tyvärr)Vävarnas barn och halva Krigetsbarn blev jag mer och mer nyfiken på miljöerna som han beskrev, snöade in på dom och satt tillslut med en stor Stockholmianasamling som jag är väldigt stolt över. Tyvärr har jag inte läst resten av serien.

  Men du skall få ett boktips av mig om du inte känner till det. Efter att Stadserien var färdigutgiven, alltså innan Vävarnas barn, så släppte han en bok som kompletterar med bilder från miljöerna och lite bakgrund. Den heter "Stad i bild" och var för några år sedan rätt lätt att hitta på antikvariat, för en billig peng. Gillar du stadserien så är den värd att söka rätt på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag rekomenderar dig verkligen att försöka läsa ut hela serien! Det är fantastiskt att få följa karaktärerna, stadens utveckling och hur nya generationer växer fram.

   Tack för tipset! Jag tycker mig känna igen titeln och har för mig att jag har sett den på second hand. Ska absolut titta närmare på den om jag får tag i den igen :)

   Radera
 5. Jag har inte läst Torka aldrig tårar... av Gardell, den står oläst i hyllan, men jag såg TV-serien och det var något av det bästa jag sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag upplever också att tv-serien är något av det bästa som jag har sett.

   Radera
 6. Åh Fogelström! Jag läste hans Stad-serie när jag var yngre och blev verkligen förtjust! Riktigt fin lista!
  /Cecilia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Fogelström har gjort ett riktigt bra jobb med den... Tack! :)

   Radera
 7. Mycket bra författare som jag har läst, men vi har bara en gemensam :) Jag behövde också läsa Svindlande höjder innan jag uppskattade den, men det är definitivt en av mina favoritklassiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böcker som kräver lite mer för att man faktiskt ska börja tycka om dem fastnar extra mycket hos mig.

   Radera
 8. Det verkar vara en väldigt genomtänkt lista, bra smak. Gun-Britt Sundströms & Janet Frames var nya för mig men resten håller jag med om att de är fenomenala, även om jag alltid mår dåligt när jag läser Oates.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är tungt att läsa Oates. Brukar behöva ganska lång tid på mig för att smälta hennes böcker, och sedan för att ladda om inför nästa.

   Radera
 9. Oh lala. mängder av mina favoriter på din lista! Janet Frame och JCO skulle absolut vara med på listan över bästa kvinnliga jag läst. Sundströms Maken ligger på min hylla och bara väntar. Har förstått att det är en klassiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med en till som gillar Janet Frame! Oates har jag sett på en del listor men Frame läser jag sällan om i bokbloggsvärlden.

   Radera
 10. Åh, Maria Gripes böcker älskade jag! Och Oates, naturligtvis... ja, en väl genomtänkt lista, som sagt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer nog aldrig växa ifrån Maria Gripe. Det bästa är att jag faktiskt inte har läst allt av henne än så jag har en del kvar att upptäcka :)

   Radera
 11. Åh Maria Gripe! Henne hade jag nästan glömt! "Tordyveln flyger i skymningen" älskade jag!

  SvaraRadera
 12. Många bra i din lista :)

  SvaraRadera
 13. Vilken fin presentation! En del sköna författare dessutom :)

  SvaraRadera
 14. Maria Gripe bodde på samma avdelning som min mormor i slutet. Hon var en så snäll och rar liten tant :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag verkligen tänka mig att hon var :)

   Radera
 15. Maria Gripe, åh ja, vad jag älskade "Skuggan över stenbänken" och "... och de vita skuggorna i skogen". När jag läste dem fanns inte de andra två som jag just i ögonblicket upptäckte. Är de också lika bra?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, jag har faktiskt inte läst någon av dem som du nämner! Är kul att fortfarande ha böcker kvar att upptäcka av henne :)

   Radera
 16. Åh, Maria Gripe glömde jag bort! Hon är verkligen en av mina favoriter.

  SvaraRadera
 17. Håller med om många av dina val! Somliga av dina favoriter har jag dock inte läst.. Får ta med mig dem som boktips. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fördelen med veckans jerka, har hittat flera intressanta tips som jag ska kolla upp! :)

   Radera
 18. Jag har tänkt läsa Maria Gripe, men kanske ska vänta tills ungarna är större och ta högläsning. Svindlande höjder är en av höstens höjdare för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar verkligen att någon hade läst Gripes böcker för mig som barn, tror att det hade varit helt magiskt :) Kul att en till har fastnat för Svindlande hödjer!

   Radera