måndag 5 november 2012

Moment 22

Moment 22
Källa
Moment 22 är den klassiska berättelsen om en amerikansk bombplansdivison som befinner sig på en ö i medelhavet under andra världskrigets slutskede. Läsaren får följa piloternas och bombfällarnas kriguppdrag, kärlekshistorier och affärer på svarta börsen. Genom satir, svart humor och udda karaktärer skildras krigets meningslöshet och inkompetenta krigsledningar.

Det klickar aldrig mellan mig och Joseph Hellers Moment 22. Tyvärr. Till stor del tror jag att det beror på att jag har svårt att knyta an till karaktärerna. Satiren gör att jag känner mig distanserad till berättelsen - allting är överdrivet och inget kan tas på allvar. Resultatet blir onekligen intressant när Heller applicerar ett satiriskt berättargrepp på krig, död och lidande, men i slutändan räcker inte. Moment 22 är inget för mig, dock vill jag ge ett stort plus för att känslan av krigets meningslöshet är så starkt påtaglig genom hela boken.

Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

1 kommentar:

  1. Moment 22 är en av de böcker som jag gärna skulle velat läsa men aldrig orkat på grund av längden. Och dessutom har jag aldrig riktigt haft något grepp om vad den egentligen handlar om. Intressant recension av boken!

    SvaraRadera