tisdag 14 augusti 2012

Ett öga rött

Ett öga rött (pocket)
Källa
Halim går i högstadiet och bor med sin pappa Otman på Södermalm i Stockholm. Han har svårt att känna sig hemma bland alla svenskar och tycker att integrationsplanen och svennefieringen måste bekämpas. I sin skrivbok berättar Halim om sig själv - den stora tankesultanen som planerar att bli Sveriges mäktigaste revolutionsblatte. Han är besviken på sin pappa som har gett upp kampen - det är viktigt att lära sig språket och anpassa sig, tycker Otman. 

Det som Jonas Hassen Khemiri skriver är i en klass för sig, och Ett öga rött är inget undantag. Med humor och allvar skildrar Khemiri hur Halim ser på omvärlden och sig själv. Parallellt löper en tonårings vardag med hög igenkänningsfaktor, dagar i högstadiet med lukten av fiskpanetter i matsalen, kärlek och biljard i  rastrummet. Khemiri använder förortssvenskan på ett fantastiskt sätt vilket ger romanen en ytterligare, språklig dimension. Ett öga rött är en varm och viktig berättelse som borde läsas av alla.

Nu ser jag ser fram emot Jonas  Hassen Khemiris nya bok som kommer i höst, Jag ringer mina bröder.

4 kommentarer:

  1. Jag längtar också efter hans nya. Om du vill lyssna på novellen som boken är en fortsättning och utveckling av följ då länken. Hans uppläsning är fenomenal. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=4248447

    SvaraRadera
  2. Du har blivit utmanad! :) Gå in här för att läsa mer! http://www.jonnalindberg.com/?p=1170

    SvaraRadera
  3. Jag är verklugen förtjust i Khemiris verk. Förutom Ett öga rött lyssnade jag på en radioföreställning som var helt fantastisk beträffande fördomar. Tyvärr minns jag inte namnet på den.

    SvaraRadera