söndag 11 mars 2012

Robinson Crusoe

Robinson Crusoe
Källa

En fin, solig helg summeras med läsning, årets första löprunda, träningsvärk och ännu mer läsning av klassikernas klassiker.

Robinson Crusoe skriven av Daniel Defoe andas tidigt 1700-tal och upplysning. Boken handlar om Crusoe som ensam överlever ett skeppsbrott och flyter i land på en öde ö där han sedan tillbringar 28 år av sitt liv.

Berättelsen är underhållande. Det är skickligt av Defoe att upprätthålla intresset hos läsaren trots att en stor del av boken kretsar kring en person som befinner sig på en och samma plats. Vid några tillfällen blir jag lite irriterad - visst, Crusoe möter fler motgångar än de flesta, men trots det känns det som att mycket i hans kamp för överlevnad går för lätt. Bortsett från det uppskattar jag boken, främst av två anledning. Robinson Crusoe är en äventyrsroman som med ett tidlöst koncept som fortfarande fungerar. Vill man ha ut mer av berättelsen bjuder boken dessutom på tydliga spår av sin tid som brittisk kolonisering och upplysningstidens tankar sunt förnuft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar