onsdag 22 juli 2015

Mr Mercedes

Titel: Mr Mercedes
Författare: Stephen King
Antal sidor: 426
Utgivningsår: 2014

Handling: Den nypensionerade kriminalaren Bill Hodges är deprimerad och lägger den största delen av sin tid på att äta och titta på tv. En dag får han ett brev från någon som utger sig för att vara "Mr Mercedes" - mannen som en gång körde in i en folksamling och tog livet av åtta personer. Hodges ger sig in i en katt-och-råtta-lek för att få tag på gärningsmannen som tidigare lyckades undkomma polisen. Kommer Mr Mercedes slå till igen?

Tankar: I Mr Mercedes har Stephen King lämnat skräckgenren för den renodlade thrillern. Mycket känns dock igen. Hans förmåga att berätta om människoöden och skriva liv i karaktärer är lika skarp som tidigare, och det är ett nöje att lära känna huvudkaraktären Bill och hans omgivning. Det faktum att King låter läsaren lära känna gärningsmannen under ett tidigt stadium gör berättelsen extra spännande och stundtals riktigt obehaglig. Några övernaturliga monster dyker inte upp den här gången, men King visar att den mänskliga ondskan kan vara minst lika skrämmande.


Trots att mitt intryck av Mr Mercedes är övervägande positivt finns det något som gnager. I många av Kings berättelser blir miljön och samhället nästan som en egen karaktär - jag tänker till exempel på hotellet i Varsel, skogen i Flickan som älskade Tom Gordon, 50-talsmiljön i Det och samhället i Köplust. I Mr Mercedes får jag inte alls samma känsla för området där karaktärerna befinner sig. Miljöbeskrivningarna är helt enkelt lite torftiga.

Att King är en skicklig berättare råder det dock inga tvivel om. Mr Mercedes är en spännande thriller värd att läsas och finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

1 kommentar:

  1. Jag håller precis på och läser denna nu och herr King har nu förstört även den vardagliga glassbilen :)

    SvaraRadera