fredag 24 juli 2015

Det mest förbjudna

Titel: Det mest förbjudna
Författare: Kerstin Thorvall
Antal sidor: 212
Utgivningsår: 1976

Handling: När Anna är 11 år dör hennes pappa. Hon växer upp med en sträng mor som ständigt oroar sig för att Anna har fått faderns dåliga nerver. Som vuxen gör Anna revolt mot modern: Hon blir sexuellt frigjord, sätter sina egna behov framför barnens och ingår en rad äktenskap som slutar med skilsmässa.

Tankar: Under 70-talet bestämmer sig Kerstin Thorvall för att dela med sig av sina erfarenheter som kvinna i romanen Det mest förbjudna. Läsaren får följa berättaren Anna som beskriver sin uppväxt, livet som vuxen kvinna och hur hon undersöker vad som faktiskt är "Det mest förbjudna". Det är kluvet att läsa om Anna. En del av mig lider med henne för att hon aldrig tycks finna ro, hon är ständigt på jakt efter nya relationer och får ofta kontakt med destruktiva män. Samtidigt är det befriande att läsa om en kvinna som på den här tiden inte begränsar sig till att vara någon som omgivningen förväntar sig att hon ska vara. Vid ett tillfälle i boken sammanfattar hon sig själv som "Stygg dotter. Otrogen hustru. Dålig mor. Motvillig farmor." Nej, hon är inte helt harmonisk, men ofta väldigt rolig. Hur mycket som är självbiografiskt ska jag låta vara osagt, men jag anar en väldigt cool och frispråkig Thorvall som lyser igenom texten.

Kvinnohistoria förtjänar alltid att läsas, i synnerhet när den är skarp, intressant och rolig som här. Det mest förbjudna finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

1 kommentar: