tisdag 26 maj 2015

Stenarna skola ropa

Titel: Stenarna skola ropa
Författare: Ruth Rendell
Antal sidor: 292
Utgivningsår: 1977

Handling: Hembiträdet Eunice Parchman bär på en hemlighet: Hon kan varken läsa eller skriva. När hon börjar arbeta hos den intellektuella familjen Coverdale hamnar hon i ett hem där mycket kretsar kring det skrivna ordet. Överallt dyker det upp lappar, tidningar, böcker och brev, och Eunice får allt svårare att dölja sin hemlighet. 

Tankar: Stenarna skola ropa är lite som en bakvänd deckare. Redan i berättelsens första mening får läsaren veta tre saker: Vem mördaren är, vem offret är och vad motivet är. Jag blir så glad av att Ruth Rendell vill röra om i den här genren som annars tenderar att vara väldigt styrd av ett visst upplägg: Någon blir mördad, därefter ägnas resten av berättelsen åt att ta reda på av vem och varför. Rendell visar att en berättelse kan bli minst lika spännande utan den här ordningsföljden.

Huvudkaraktären Eunice Parchman är analfabet. När jag får ta del av hennes värld blir det så tydligt att bokstäverna och orden finns runtomkring oss, hela tiden. För mig som kan läsa är det lätt att glömma, men Eunice påminns hela tiden. För henne blir en tidtabell på tågperrongen eller en inköpslista i affären till stora berg som måste bestigas. För att undvika situationer där hennes hemlighet kan avslöjas har hon isolerat sig och blivit en väldigt osympatisk person.

Stenarna skola ropa är en originell och välskriven tankeställare. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar