lördag 23 maj 2015

Dolores Claiborne

Titel: Dolores Claiborne
Författare: Stephen King
Antal sidor: 259
Utgivningsår: 1992

Handling: När Vera Donovan plötsligt dör hamnar hennes hembiträde och vårdare, Dolores Claiborne, i förhör hos polisen. Under förhöret får Dolores äntligen en chans att dela med sig av sin livsberättelse och berätta vad som egentligen hände den där dagen för 30 år sedan när hennes man dog.

Tankar: Dolores Claiborne skiljer sig en del från andra av Stephen Kings berättelser. King drar sig sällan för att skriva tegelstenar, men den här gången är han relativt kortfattad. Dessutom är berättelsen om Dolores i princip helt fri från övernaturliga inslag. Istället för monster är det den mänskliga ondskan som står i fokus. I mina ögon är de här utmärkande dragen enbart till Kings fördel.

King berättar om ett äktenskap där all ömhet har blivit ersatt av psykisk och fysisk terror.
I nyutgåvan av Dolores Claiborne sammanfattar Maria Sveland berättelsen med en rad ur boken: "Sometimes, being a bitch is all a woman has to hang on to." Det är just det som den handlar om. En stark och gripande berättelse om en kvinna som gör allt för att skydda sina barn, vad som än krävs. Delar av boken är så tunga att jag nästan inte vill läsa vidare, men det är lite det som är grejen med King. Tack vare att han skriver så träffsäkert och engagerande får han mig att läsa vidare om sådant som jag egentligen helst vill blunda för.

Dolores Claiborne hamnar direkt bland King-favoriterna. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar