torsdag 27 augusti 2015

Kamratfesten

Titel: Kamratfesten
Författare: Dorothy Sayers
Antal sidor: 552
Utgivningsår: 1935

Handling: Harriet Vane återvänder till Oxford för att besöka sitt gamla college. Efter hennes ankomst börjar en rad hotfulla meddelanden spridas på skolan. Harriet får i uppdrag att ta reda på vem som ligger bakom hoten, och till sin hjälp får hon lord Peter Wimsey.

Tankar: När Lotta Olsson listade de hundra bästa deckarna i DN hamnade Kamratfesten av Dorothy Sayers som nummer ett. Nyfiken som jag är kunde jag ju inte låta bli att reda på om den verkligen är så bra som det sägs. Efter att ha läst den kan jag nu konstera att ja, den är faktiskt precis så bra.

Kamratfesten är den tredje boken i Sayers serie om deckarförfattaren Harriet Vane och lord Peter Wimsey. Den här gången utspelar sig berättelsen till stor del i den akademiska världen i Oxford. Morden lyser med sin frånvaro, men däremot sprids lappar med hotfulla budskap som är sammansatta av utklippta bokstäver från tidningar. Nattliga promenader genom öde korridorer och mörka skepnader som smyger över gården är mysläskiga detaljer som får mig att bli lite småkär i den här boken.

Ett ämne som disktueras flitigt bland de kvinnliga akademikerna i Kamratfesten är äktenskapet. Är det rätt att ge upp sin självständighet för att gifta sig? Måste man lägga yrkeslivet åt sidan för familjelivet? När Harriet Vane umgås med Peter Wimsey slits hon mellan frågorna. Nu, efter den tredje boken, verkar det dock som att Peter har gjort större intryck på Harriet än vad hon själv vill erkänna.

Kamratfesten innehåller spänning, kärlek, humor och mysiga miljöer - den har allt, och lite till. Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar