tisdag 23 december 2014

Korparna

Titel: Korparna
Författare: Tomas Bannerhed
Antal sidor: 414
Utgivningsår: 2011

Handling: Klas växer upp på en bondgård i 70-talets Småland. Han ser hur fadern bryts ner av det hårda arbetet och hur hans psykiska hälsa blir allt sämre. För att komma ifrån den dystra tillvaron på gården flyr Klas ut i naturen till fåglarna.

Tankar: 2011 fick Tomas Bannerhed ta emot Augustpriset för sin roman Korparna. Det fina med den sortens pris är att det hjälper mig att få upp ögonen för böcker som annars lätt hade gått mig förbi. Så tack Augustpriset, Korparna är en läsning som jag inte hade velat vara utan.

På många sätt är Bannerheds roman en oerhört tung berättelse. Faderns psykiska ohälsa är ständigt närvarande och gör Korparna till en ganska mörk läsupplevelse. Det finns dock delar som är ljusare, ja, rentav riktigt fina. När Bannerhed tar med läsaren ut på skogsvandringar och fågelskådning känns det nästan som att jag är där, mitt i Smålands täta skogar bland mossa, granar och fågelsång. Huvudkaraktärens kärlek till naturen smittar av sig. När boken är utläst upplever jag att Bannerheds naturskildringar är det som har gjort djupast intryck.

Korparna är en välskriven berättelse om en pojkes uppväxt i 70-talets Småland. Mötet mellan den mörka, psykiska ohälsan och den ljusa, fridfulla naturen är oerhört effektfullt och lyfter hela romanen. Korparna finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

1 kommentar: