torsdag 25 september 2014

Tysk höst

Titel: Tysk höst
Författare: Stig Dagerman
Antal sidor: 153
Utgivningsår: 1947

Handling: Hösten 1946 reste Stig Dagerman till efterkrigstidens Tyskland. Under vistelsen skrev han en rad reportage för Expressen om människorna i det sönderbombade landet. De fristående texterna gavs senare ut under samlingsnamnet Tysk höst.

Tankar: Få perioder är lika omskrivna och filmatiserade som andra världskriget. I massan av berättelser finns det dock en bok som sticker ut lite extra: Tysk höst av Stig Dagerman. Många berättelser fokuserar på krigstiden, vilket resulterar i att en film/bok som handlar om andra världskriget ofta tar slut när kriget är över. Men vad händer sedan? Tysk höst innehåller en del av svaret.

När Dagerman skriver gör han inga försök att återberätta hur det en gång var - han är mitt i det. På plats i efterkrigstidens Tyskland beskriver han möten med människor, extrem fattigdom och totalförstörda städer. Invånarna kämpar för att hitta mat och hålla sig varma. Känslor som lättnad och glädje över att kriget är slut verkar avlägsna. Dagermans välskrivna texter ger onekligen en mer nyanserad bild av efterkrigstidens Europa.

Tysk höst är en läsvärd samling texter som bör läsas av alla med en gnutta intresse för historia. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar