måndag 2 juni 2014

The New York Trilogy: City of Glass

Titel: The New York Trilogy: City of Glass
Författare: Paul Auster
Antal sidor: 130
Utgivningsår: 1985

Handling: Mitt i natten får deckarförfattaren Daniel Quinn ett mystiskt telefonsamtal. Det blir startskottet till en rad händelser som nästan verkar som tagna ur Quinns egna böcker.

Tankar: Första delen av den impulsköpta New York-trilogin har visst blivit en ny liten favorit. Positiva överraskningar gillas! Något som jag fastnar för är Paul Austers förmåga att skriva så stilfullt enkelt och avskalat. Blir det tråkigt? Nej, tvärtom. City of Glass har ett genomgående driv som gör det svårt att lägga boken ifrån sig.

Berättelsen känns vid flera tillfällen lite flytande. Quinn skriver om mysterier och hamnar själv i ett. En karaktär vid namn Paul Auster (till yrket författare) dyker upp i berättelsen. (Har Auster skrivit in sig själv i berättelsen eller leker han bara lite med läsaren?) Dessutom innehåller City of Glass en hel del litterära referenser, i synnerhet till klassikern Don Quixote. Med den här typen av små charmiga och kluriga detaljer får Auster vilken boknörd som helst runt på fall.

När City of Glass är utläst är min första impuls att sträckläsa resten av boken. Men nej, det här är så bra att jag vill spara lite på de två resterande delarna.  Kombinationen av spänningsmomentet och den enkla stilen gör The New York Trilogy till den bästa sortens läsning för tillfällen som kräver något lättsmält och välskrivet. Om budskapet inte redan har gått fram: Läs den! Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

4 kommentarer:

 1. Åh, fast du måste uppdatera oss när du läst klart hela första delen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första delen är utläst, men självklart återkommer jag när jag har läst de andra två! :)

   Radera
 2. Det var en positiv överraskning för mig också :) Men jag gillade nog bok 3 bäst av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande, ser fram emot att läsa den! :)

   Radera