måndag 23 juni 2014

Revolutionary Road

Titel: Revolutionary Road
Författare: Richard Yates
Antal sidor: 334
Utgivningsår: 1961

Handling: Frank och April lever ett till synes idylliskt familjeliv i villaområdet Revolutionary Road. Utåt sett är de det perfekta paret, men innanför väggarna döljer sig en tillvaro med rastlöshet, depressioner och otrohet.

Tankar: Richard Yates är de mörka romanernas mästare. På ett väldigt osentimentalt sätt dyker han ner i den amerikanska idyllen och plockar fram karaktärer som hamnat snett i livet. Yates böcker innehåller sällan spår av feel-good.

Läsaren som är bekant med Yates böcker kommer känna igen temat i Revolutionary Road. I en klassisk 50-talsförpackning med snygga bilar, klänningar, kedjerökning inomhus och mängder av drinkar kommer en berättelse om giftiga relationer och människor som vantrivs i sina tilldelade roller. Den är snyggt skriven, utan tvekan.

Tyvärr finns det en sak som drar ner läsupplevelsen en del: filmatiseringen. Filmen i sig är bra (riktigt bra till och med). Problemet är att jag alltid har svårt att hitta motivation för att läsa ut en bok när jag har sett filmatiseringen innan. När karaktärerna redan har fått sina ansikten och berättelsen i princip är tolkad och klar finns det inget utrymme för mig att vara aktiv i läsningen. Det hela blir helt enkelt lite långtråkigt, trots att det egentligen inte är något fel på boken i sig.

För att vara rättvis mot boken försöker jag bortse från det dumma beslutet att se filmen först. Revolutionary Road är ju faktiskt läsvärd och rekommenderas varmt. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

1 kommentar:

  1. Jag har bara sett filmen (men har boken också) och tycker det är en makalöst bra historia. Nu blev jag lite sugen på att läsa den också.

    SvaraRadera