fredag 19 juli 2013

Bröderna Lejonhjärta

Bröderna Lejonhjärta (kartonnage)Titel: Bröderna Lejonhjärta
Författare: Astrid Lindgren
Antal sidor: 256
Utgivningsår: 1973

Handling: Skorpan är sjuk och ledsen för att han snart ska dö. Han söker tröst hos sin storebror Jonatan som berättar om Nangijala, det fantastiska landet som man kommer till efter döden. Vad de inte vet är att Jonatan kommer hinna dit före Skorpan. När de väl återförenas i Nangijala verkar alla problem vara ur världen. Skorpan plågas inte av sin sjukdom mer, han har fått en häst och alldeles egna kaniner! Och bäst av allt: Han får vara tillsammans med Jonatan. Snart visar det sig dock att tillvaron inte är fullt så ljus som den verkar. Den onde Tengil är på väg att ta över Nangijala och måste stoppas innan det är för sent. Som tur är finns bröderna Lejonhjärta.

Tankar: Genom filmatiseringen har jag länge varit väl bekant med historien om bröderna Lejonhjärta, men det här är första gången som jag läser boken. Det är svårt att komma ifrån att läsningen präglas en del av filmen, och jag kan till viss del önska att jag hade fått skapa en egen bild av Körsbärsdalen, bröderna Lejonhjärta och Katla i huvudet. I slutändan gör det dock inte så mycket. Med Bröderna Lejonhjärta har Astrid Lindgren lämnat efter sig en så varm, sorglig, magisk och spännande berättelse. Få kan ta sig an ett så tungt ämne och göra något så vackert och äventyrligt av det som Lindgren.

Bröderna Lejonhjärta borde läsas av... ja, alla. Finns att köpa hos Bokus och Adlibris.

4 kommentarer:

 1. Åh, nu blev jag sugen på att läsa den igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en fin sak med Lindgrens böcker är ju att de tål omläsningar så himla bra :)

   Radera
 2. Denna ska jag läsa till kursen jag börjar i september:)

  Var gärna med i min tävling som du hittar här om du gillar deckare: http://www.lexielaser.org/2013/07/vinn-cuckoos-calling.html

  SvaraRadera