onsdag 15 maj 2013

Det

Det (storpocket)Titel: Det (It)
Författare: Stephen King
Antal sidor: 1339
Utgivningsår: 1986

Handling: På ytan är Derry i Maine en trygg och typisk amerikansk småstad. Under sommarlovet 1958 lär sju elvaåringar känna varandra. De förenas av svåra förhållanden i hemmet och i skolan, och utvecklar snart nära vänskap. När ondskan börjar röra sig genom kloakerna och tar sitt grepp om staden bestämmer sig vännerna för att bekämpa det onda. De ska bekämpa Det. Efteråt lovar de varandra att återigen ta upp kampen om Det kommer tillbaka.

Nästan 20 år senare har vännerna blivit framgångsrika och lever spridda runt om i USA, utan en tanke på barndomen. När de minst anar det får de samtalet. Det är tillbaka.

Tankar: Det har omtalas som en av Stephen Kings bästa böcker och jag kan inte göra annat än att stämma in i hyllningskören. Att King lyckas hålla uppe spänningen genom mer än 1300 sidor är verkligen en bedrift, och i det här fallet är längden något som hjälper snarare än stjälper. Karaktärerna hinner få enormt djup och berättelsen blir så mycket mer än bara skräck. I lika hög grad är det en gripande barndomsskildring om vänskap och kärlek mot bakgrunden av amerikanskt 50-tal. Nagelbitande spänning driver berättelsen framåt och de sista 300 sidorna är det i princip omöjligt att lägga boken ifrån sig. Med stort vemod och en del separationsångest ställer jag tillbaka Det i bokhyllan igen.

1339 mycket läsvärda sidor. Finns att köpa hos Adlibris och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Det var ganska länge sedan jag läste Det nu, men det är en av de böcker som garanterat kommer att läsas om :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, är övertygad om att Det håller för en omläsning! Har dock några andra böcker av King att beta av innan det blir dags ;)

      Radera