måndag 2 juli 2012

Underbara dagar framför oss

Underbara dagar framför oss av Henrik Berggren är boken om Olof Palme och tiden som han levde  och verkade i. Med sina rötter i den svenska överklassen klev han över och blev ledare för arbetarrörelsen.

Berggren har minst sagt gjort ett omfattande arbete, på gott och ont. Min största behållning av boken är lektionen i samtidshistoria. Från slutet av 1800-talet och in på 1980-talet tror jag inte att en enda stor händelse i Sverige och världen lämnas osagd. Samtidigt som Berggren beskriver samhällets utveckling förankrar han mycket i för tiden aktuell litteratur, ett av Palmes stora intressen. De här delarna är lättlästa, bildande och sidorna rinner iväg. Tyvärr finns det andra delar som är tyngre. När socialdemokraternas arbete beskrivs känns det som att jag står och stampar på samma ställe. Detaljer, namn, mer detaljer och fler namn = tungläst för mig men bra för den som vill fördjupa sig i ämnet.

Underbara dagar framför oss ger en bra bild av Olof Palme, som privatperson och politiker, av Sveriges utveckling och socialdemokraternas politik. En välgjord och allmänbildande bok, om än något omständig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar