lördag 23 juni 2012

Komikern

Fredrik Deland är en framgångsrik skådespelare i 1800-talets Stockholm. På scenen är han en hyllad komiker, men när ridån går ner tvingas han konfronteras med sitt misslyckade familjeliv.

Komikern av Per Anders Fogelström är delvis ett porträtt av förfadern Fredrik Deland, men också en historisk skildring av teaterns och skådespelarlivets utveckling. Liksom i många andra av Fogelströms verk låter han människan och det vanliga livet stå i centrum. Samtidigt som han skildrar födslar, giftermål, sjukdom, lycka och död finns samhället och historien i bakgrunden.

I Komikern är den omgivande miljön ganska begränsad till teatervärlden, på gott och ont. Det ger en intressant inblick, men stundtals blir det för mycket.  Ibland känns som att Fogelström vill få med för många namn och förklara för många relationer ur Sveriges skådespelarelit. Första halvan är, tyvärr, rätt seg.

Tack vare Fogelströms förmåga att skriva liv i karaktärer blir jag ändå  berörd av familjen Deland, Fredrik och hans öde. Komikern kan inte mäta sig med stadsserien på långa väder, men trots den knackliga början utvecklar sig boken till en fin berättelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar