torsdag 21 juni 2012

En fager mö

Sextonåriga Katya har lämnat sitt fattiga liv i New Jersey för att arbeta som barnflicka i sommaridyllen Bayhead Harbor. Under en promenad med familjens barn möter hon Marcus Kidder, en äldre, välbärgad man. Han bjuder in Katya till sitt stora hus och snart utvecklas en vänskap mellan dem. Eller? Varför är Marcus Kidder så intresserad av den unga flickans sällskap? När mannens planer så småningom avslöjas tar berättelsen en oväntad vändning.

Joyce Carol Oates skriver ofta om trasiga människor och tunga livsöden. En fager mö är inget undantag. Med sina 200 sidor är den relativt kort för att vara skriven Oates, och det är skönt att den inte är längre. När hennes romaner tenderar att dra upp i 500, 600, 700 sidor blir det lätt för mycket av det goda, för tungt och för deprimerande. En fager mö är lagom. Lagom lång och lagom tung. Den hör inte till Oates bästa men påminner mig än en gång om att hennes böcker alltid är värda att läsas.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Kanske blir nåt att läsa i sommar? Tack för boktipset!

    SvaraRadera
  2. Det var en typiskt JCO tycker jag. Lite övertydlig i sitt bildspråk kanske. Vi hade fattat ändå även lm han inte hetat Kidder ...

    SvaraRadera